Espen T. Eik: Fremdeles for få roboter som består «Turing-testen»

Har du tatt deg selv i å tro at du snakker med et menneske, men så er det en robot? Allerede i 1950 spådde Alan Turing at mennesker i år 2000 ikke kom til å kunne skille mellom en robot og et menneske.

Dette kalte han «Turing-testen». Turing tok bare feil av årstallet, men nå er teknologien i full fart fremover med chatbots. Likevel er det altfor få som består testen.

– «Turing-testen» handler om å få folk som snakker med en robot, til å tro at de snakker med et menneske. Med andre ord at brukeren faktisk ikke kan forstå om det sitter en robot eller et menneske i den andre enden, sier konsulent og chatbot-entusiast Espen T. Eik. 

I snart to år har han hjulpet selskaper med å forstå kunstig intelligens og meldingsplattformer. 

Vil kunstig intelligens ta jobbene våre?

Men vil kunstig intelligens ta jobbene våre? Eller vil dette være noe som faktisk kan hjelpe oss fremover, både i bedriften vår og i samfunnet?

– I løpet av de to siste årene har vi feilet drastisk med noen prosjekter, hatt noen piloter som har gått bra og lært veldig mye om bruk av kunstig intelligens og fagsystemer på en god måte.

Ifølge Eik er kunstig intelligens blitt et «buzzord» på høyde med «digitalisering» og mange andre ord, som alle prater om.

Få som klarer å lage en intelligent nok programvare

Jo mer data du har, desto bedre kunstig intelligens kan du få i bunn.

– Det finnes dessverre få organisasjoner som har nok data til å konstruere programvare med kunstig intelligens som gjør den intelligent nok.

Store norske og skandinaviske selskaper har masse data, men dessverre er dataene ustrukturert.

– Da blir det ekstremt vanskelig å få det prosessert til reell god data.

For å kunne strukturere dataene godt nok, er det en hel del prosesser som må igangsettes for å få et utgangspunkt som er tilstrekkelig, kan fungere i en kundereise og dialog.

– Vi kan si at den kunstige intelligensen til chatbots består av tre deler. For det første en bruker, så meldingsplattformer som Facebook Messenger, Slack og Whatsapp. Til slutt har du språket som er et kjempeproblem i dag. For det finnes ikke gode nok språkpakker eller datasett som består Turing-testen, sier Eik og legger til:

– Derfor trenger du data – og dette har de største selskapene. 

Hva er egentlig hensikten med kunstig intelligens?

Hensikten med dette er det man kaller for en «bots-logikk». Da konstruerer man opp setninger og lager kunstige data for å komme i gang med maskinlæring og koble opp API-er fra andre parter.

– Det som faktisk er litt av hensikten med kunstig intelligens er å koble din chatbot og programvare til de andre systemene. Det å få din chatbot til å snakke med lønnssystemet og de andre systemene, er hemmeligheten for å få laget en god chatbot-struktur.

Ifølge Eik er dessverre ikke dataene for språk der ennå. Derfor må man se på hensikt og struktur.

– Et godt eksempel er typiske spørsmål som «hvordan blir været i Oslo?», «blir været fint i Oslo?» og «blir det varmt i Oslo om 2 dager?». Det er typiske setninger som er bygd opp på forskjellige måter med ulike nøkkelord som algoritmene identifiserer. Da blir svaret «Det blir 22 grader og sol i Oslo den 21. august». Det er en type teknologi som er mulig å bruke i dag, sier Eik. 

Kundeservicen kan revolusjoneres med chatbots

Teknologien som eksisterer i dag, muliggjør mye spennende, ifølge Eik. Spesielt innenfor kundereisen og kundeservice.

– Hvis vi kan ta den opplevelsen av kunder som kommer inn i en butikk og spør høflig om de kan hjelpe til med noe – over til nettbutikker, har vi kommet veldig langt. Vi har klart å effektivisere mye av driften. Chatbots sover ikke og jobber døgnet rundt. De kan eksempelvis  hjelpe folk i en nettbutikk på en måte som fjerner litt av friksjonen.

Det gir automatisk en mye bedre og smartere kommunikasjon mellom din bedrift og sluttbruker.

– Dette er teknologi som kan tas i bruk i dag. De er intelligente og gode nok, men det er ikke rakettforskning. De er heller ikke på et nivå man ønsker å være på om fem til seks år.

Hva er fremtiden innen chatbots?

Ifølge Eik er det først når chatbots samarbeider og snakker med egne fagsystemer at du får en fantastisk opplevelse med brukeren av en chatbot.

– Det er først da kunstig intelligens blir noe som er med på å effektivisere driften, sier Eik og legger til:

– Når vi vet at vi har en chatbot som er på jobb 24/7 og gjør jobben sin og kan svare på 40 – 60 prosent av alle spørsmål som kommer inn og lar de mer kompliserte spørsmålene ligge igjen. Det kommer vi til å se mye av fremover.

Eik viser til en McKinsey-rapport som viser at 45 prosent av alle aktivitetene som individuelt gjøres i en bedrift kan automatiseres med den teknologien vi har i dag.

– Det sier litt om hvor svak den teknologien er i dag, og hvor mye den kan påvirke fremover.

Anbefalingen er klar fra chatbot-entusiasten:

– Tenk litt lenger når det kommer til Chatbots. Det finnes mange flere løsninger enn eksempelvis Chatfuels og Manychat. Sett sammen et team i organisasjonen, lag en fantastisk bra brukeropplevelse gjennom chatboten som du kan koble sammen med fagsystemer.

– Får dere det til å fungere, har dere i hvert fall et case som kan fungere veldig bra om noen måneder.