<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=812955475519473&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Kahoot-gründer: Slik jobbet vi med lanseringen av plattformen

Hvordan går man fra 500 til 50 millioner globale brukere? Dette er historien til med-gründer og sjef for forretningsutvikling, Åsmund Furuseth om lanseringen av Kahoot.

– Vi hadde mange diskusjoner rundt lanseringen av produktet. Mange sa nok at vi hadde utviklet for lenge før vi lanserte den første versjonen. Men i ettertid ser det ut som vi traff ganske godt på ferdigstillelsesgraden av plattformen, sier med-gründer og sjef for forretningsutvikling, Åsmund Furuseth i Kahoot.

For bare fire år siden lanserte de den første betaversjonen av quiz-spillet, Kahoot. Da var det allerede investert millioner i forskning og utvikling for å skape plattformen.

– Mye arbeidet var gjort av de andre gründerne av Kahoot, Morten Versvik, Johan Brand, Jamie Brooker, og forskning og utvikling ved NTNU fra Alf Inge Wang.

Plattformen som Kahoot ble bygget på, hadde vært under forskning og utvikling på NTNU i flere år før lansering av privat beta var klar.

– Vi har på en måte «knust» flere av våre konkurrenter. De har hatt betalingsløsninger og endte opp med å forbli små. Vi satset gratis og endte opp med å bli store og dominerende.

  • I podkasten `De som bygger det nye Norge` snakker Silvija Seres med flere av hennes «helter» som bidrar til å bygge de nye Norge. Har du hørt alle episodene?

Lanserte under teknologi-festival i Texas

Beta-versjonen ble lansert under South by Southwest (SXSW) i Texas med en kode med samme navn. Etter ganske kort tid var hele 500 brukere registrert.

– Jeg husker godt Johan presenterte Kahoot på South by Southwest, og det var med store ord han sa vi hadde 5000 spillere på plattformen. Sammenlignet med de andre i finalen var ikke det noen ting. Uten brukere var det ingen som tok oss seriøst i markedet.

Med millioner investert fortsatte optimaliseringen av Kahoot-plattformen for brukerne de så for seg at skulle komme.

Og da plattformen ble lansert i september 2013 eksploderte bruken. Ifølge Furuseth var det minimalt med tekniske feil og spørsmål til support.

– Vi måtte bare få det ut så tidlig som mulig for å se om vi klarte å treffe markedet.

Hadde gjennomgått alle tenkelige forretningsmodeller

Så kom spørsmålene: når skal produktet lanseres, og hva skal forretningsmodellen være?

– I Kahoot hadde vi gjennomgått alle mulige tenkelige forretningsmodeller før vi lanserte produktet. Vi hadde linet opp premium-versjoner av produktet til forskjellige segmenter. Vi hadde Kahoot for skole, universitet, bedrift, sosial og event.

Men de var mest interessert i å få dette til å treffe hos lærerne – og ifølge Furuseth kunne dette være et godt startpunkt.

– Vi hadde bedrifter og betalende bedriftspilotkunder, men satset alt inn mot skole-markedet da vi lanserte. Dette ga noen begrensninger på forretningsmodellen.

Det viste seg at barrierene skulle være store på det amerikanske markedet. Både teknisk kompetanse hos lærerne og det teknologiske utstyret som ble brukt

– Da vi så på barrierene, og så at vi hadde 500 registrerte brukere, kom vi frem til at vi lanserer det gratis. Basert på at lærerne hadde gitt oss god feedback. Alle satt på support og svarte umiddelbart på forespørsler fra brukerne for å få dem interessert i tjenesten. Og det er hele veien en word-of-mouth-effekt vi har fått nye brukere blant lærere på hele veien.