Toril Nag: Dette forventer vi av teknologiutviklingen i 2018

I 2017 laget de aller fleste en plan for digitalisering, lineær TV fortsatte å falle i popularitet og smarte energiløsninger fikk nye løft. Men hvordan utvikler teknologien seg i 2018? Dette forventer Toril Nag av året som kommer. 

Kanskje du allerede har satt noen nyttårsforsetter for deg og selskapet ditt for det nye året som så vidt har begynt.

Men hvordan kommer teknologien til å endre din hverdag i 2018?

For hva kan man egentlig forvente seg på tech-fronten i 2018? Her er Toril Nag, konserndirektør for Tele i Lyse, sine betraktninger:

 

1. Vi vil bli mer opptatt av møtet mellom mennesket og teknologi

2017 ble året der de aller fleste virksomheter laget en plan for sin digitalisering – et arbeid som vil fortsette i 2018.

– Men jeg tror vi kommer til å se at bedrifter kommer til å være mer opptatt av møtet mellom menneske og teknologi. Hva betyr digitaliseringen for organisasjonen? Spesielt hva gjelder kultur, kompetanse, opplæring, organisering? Og hvordan kan teknologien gjøre hverdagen bedre og enklere – ikke bare automatisere det som finnes i dag.

Når det gjelder hvordan den jevne brukeren endrer seg i takt med teknologien, forventer Nag at 2018 blir året vi virkelig kommer til å se at forbrukerne liker å snakke med teknologien.

– Virtuelle assistenter som eksempelvis Siri og Alexa er rett og slett blitt så gode at det er enklere å snakke med dem enn å skrive. Og heldigvis for oss som lager forbrukerløsninger er det blitt enklere å integrere tale-grensesnitt i det meste.

 

2. Kunstig intelligens eller maskinlæring integreres i «alt»

– Løsninger som ikke anvender maskinlæring holder ikke mål i 2018. Og Nag tror bruk av kunstig intelligens eller maskinlæring integreres i «alt».

Hun forteller at de allerede ser det godt i egen virksomhet. Der dataanalyse og bruk av maskinlæring begynner virkelig å bli en integrert del av forretningsdriften.

– Både i vannkraftproduksjonen vår for å optimalisere driften, i nettvirksomheten for økt robusthet, og i Altibox med fokus på å skape gode brukeropplevelser og god tjenestekvalitet, sier hun og legger til:

– Også i kundesenteret og i stabene våre bruker vi roboter til å gjøre rutineoppgaver i eksisterende IT systemer, og i disse dager ansetter vi flere robottrenere. I 2017 testet vi ut chatbot. Det er fortsatt på eksperimentstadiet hos oss, men noe som fortsatt vil testes i 2018.

Nag tror at vi i 2018 vil se at offentlig sektor og industri finner konkrete og nyttige anvendelser av IoT (Internet of Things).

– Både i vannkraftproduksjonen vår, men ikke minst i kommuner som gir innbyggerne bedre tjenester ved hjelp av sensorteknologi.

 

3. Det vil komme flere nye smarte energiløsninger

I tillegg vil nye, smarte energiløsninger fortsetter å fenge forbrukerne.

– I 2017 lanserte vi solcelleanlegg og mottakelsen var overraskende god. Neste steg er komplette solanlegg inkludert hjemmebatteri og elbillader som gjør at egenprodusert strøm blir utnyttet enda bedre.

For i borettslagene vil krangelen om hvem som får lade være historie, ifølge Nag.

– Smartly fokuserer på enkle og rettferdig løsninger som gjør at all tilgjengelig strøm blir utnyttet og hver elbileier får betale for eget forbruk. I 2018 vil vi som første aktør også lansere en løsning med «intelligens» som gjør at elbileierne faktisk lader når strømmen er billigst.

LES OGSÅ OG LYTT TIL PODKAST: Konsernsjef i Statkraft Christian Rynning-Tønnesen: Verden kommer til å ha behov for mye mer energi enn det vi forbruker i dag, men hvordan vil fremtidens energi bli produsert?

 

4. Flere får høyhastighetsbredbånd

Behovet for høyhastighetsbredbånd øker hos alle store deler av befolkningen, og ikke minst hos dem som fremdeles ikke har tilgang til fiber.

– Vi skal gi flere hjem og bedrifter tilgang til fremtidens aksessteknologi. Det er et fundament for å digitalisere Norge. For Lyse er fiberutbyggingen en ren kommersiell virksomhet. Det er i motsetning til strømnettet som er regulert og der alle har rett til tilkobling.

For fiberutbyggingens del betyr det at det er en del områder som ikke har tilbud.

– Vi jobber både regulatorisk og politisk for at flest mulig skal kunne få fiber samtidig som vi bygger ut kommersielt så raskt som overhodet mulig.

 

5. Lineær TV fortsetter å falle kraftig i popularitet

En trend som har vært tydelig en stund, er at lineær TV faller kraftig i popularitet. Spesielt blant de unge. I desember kunne Medier24 opplyse om et fall på over 20 prosent i popularitet bare på ett år.

– Nå vil folk se det de vil, når de vil. Og ikke lenger bare når kanalene velger å sende det. Som en konsekvens av denne utviklingen lanserte vi i 2017 et integrert underholdningstilbud der du har tilgang til all din underholdning samlet.

Løsningen integrerer klassisk lineær TV med mulighet for å se programmene når det passer forbrukeren.

– Alt tilgjengelig der du vil, når du vil på alle devicer. Også her bruker vi maskinlæring. Blant annet for å forenkle søk og sikre at kundene våre finner fram til det de vil se. Vi vil fortsette utviklingen av denne løsningen i 2018.

 

6. Digital handel kommer virkelig til å vise seg som en trussel

– Jeg er blant dem som tror digital handel virkelig kommer til å vise seg som en trussel for butikkene.

Nag trekker blant annet frem bedre logistikk for bestilling, betaling og utlevering gjør at svært mye kan fås på døren.

– Det kommer neppe til å avta. Og dersom det stemmer, blir det enda viktigere for leverandørene å være tett på hva kunden ønsker. Det innebærer å ha digitale løsninger som gjør det enkelt, sier hun og legger til:

– De som klarer å være virkelig brukerorienterte. Og ta i bruk teknologi som forenkler og trygger kunden og kundens data – det blir de som vinner.

LES OGSÅ: Bente Sollid Storehaug: 40 norske kjeder går i minus. Kan vi forvente samme konkursbølge i Norge som i USA?

 

7. Sikkerhet og personvern blir enda viktigere

– Personvern vil få en stor plass i mediebildet 2018 som følge av innføringen av ny personvernforordning mai 2018, spår Nag.

For sikkerhet kommer stadig høyere på agendaen - når alt er digitalt flytter også kriminaliteten seg til det digitale og krever mer og mer av oss som leverandør.

– Det er også økende oppmerksomhet blant forbrukere om hvordan deres data ivaretas - og vi tror nasjonale aktører har høyere tillit hos forbrukerne enn det store globale aktører har om dagen. Vi tror sikker og god behandling av persondata vil bli et konkurransefortrinn.

LES OGSÅ: Hva er egentlig den nye personvernforordningen, GDPR? Dette er det din virksomhet må gjøre for å ruste seg for det nye EU-regelverket som trer i kraft allerede 25. mai 2018.

 

8. Nye automatiske strømmålere

Du har kanskje allerede fått en automatisk strømmåler i hus?

I 2018 kommer mye av utrullingen av nye automatiske strømmålere til å fullføres.

– Da blir det slutt på stipulering og manuell avlesning av strømforbruket. Ny målere muliggjør bevisstgjøring av forbruket og mange nye energieffektive tjenester.

9. Kundeinvolvering i produktutvikling

Kundenes forventninger til hvordan du som aktør leverer, øker ytterligere i takt med de beste opplevelsene de har. Det forventer Nag i 2018.

LES OGSÅ OG LYTT TIL PODKAST:  — Det som har skjedd de siste 20 årene er at digitaliseringen endrer hvordan alle sektorer leverer produkter og tjenester til kundene, forteller gründer av Livework, Lavrans Løvlie

– Vi har hatt god erfaring med å involvere kunder i produktutvikling hos oss. Konkret knyttet til blant annet den nye TV-løsningen, men også innen andre områder. Vi tror på enda tettere involvering av kunder inn i vår utvikling gjør oss godt rustet til å være viktige også fremover.

Ifølge Nag blir kjappere prosesser, smidigere arbeidsformer, mer eksperimentering enda viktigere i 2018.