Hver dag gjøres det 6,5 mrd. Google-søk. Slik blir du best på SEO.

Hvordan blir din bedrift mer synlig på nett ved hjelp av SEO og hvordan kan man havne øverst på Google? Daglig leder Mathias Haeger i Increo Performance gir deg noen tips.

Hvordan kan man rangere høyt i Google? Hva er egentlig søkemotoroptimalisering? Hvorfor bør man investere i det? Og hvordan gjør man det?

– Den klassiske definisjonen på søkemotoroptimalisering handler om å forbedre synligheten til et nettsted i søkemotorens organiske søkeresultater, forteller daglig leder i det digitale markedsføringsbyrået Increo Performance, Mathias Haeger. 

Derfor bør du implementere søkemotoroptimalisering

Til syvende og sist handler søkemotoroptimalisering om å gjøre innholdet, produktet, merkevaren eller budskapet sitt mer tilgjengelig og synlig på nett, ifølge Haeger.

– Høy rangering i søkemotoren er egentlig en bieffekt av godt SEO-arbeid. Men det bør være forankret i noe litt dypere. Et mål som er høyere enn bare å rangere godt er kanskje forankret i at man ønsker å informere, engasjere eller øke omsetningen.

Visste du at det gjøres 6,5 milliarder søk i verden hver eneste dag?

– Det er et fryktelig høyt tall. Og når så mange bruker søkemotorene, blir det fort verdens største salgskanal. Så her er man nødt til å være. I Norge er en søkemotor involvert i om lag 90 prosent av alle forbrukerkjøp. Du har med andre ord ikke råd til å rangere dårlig.

Ut av de 6,5 milliardene forholder hele 92 prosent seg bare til førstesiden av søkeresultatene.

– Google har ganske store markedsandeler. Og i Norge har Google nesten enevelde.

Har du råd til å være nummer to?

Hva er viktig å tenke på når man skal søkemotoroptimalisere? Ifølge Haeger handler det om å finne de søkemotorene som er ledende i markedet man jobber med.

– Det er viktig å være på forsiden, men har du råd til å være rangert som nummer to på førstesiden? Det gir faktisk 10-15 prosent høyere trafikk ved å være på førsteplassen sammenlignet med andreplassen.

Ifølge Hager kommer «bare» 20 prosent av alle klikk i Google fra betalte annonser. Men hva kan man gjøre for å løfte de organiske søkene?

– En stadig økende trend tilsier at vi søker mer lokalt. Det lokale søket opptar også mye større plass enn tidligere i Googles søkeresultater. Her er det viktig at man har en godt oppdatert Mybusiness-profil. Det er boksen man ofte ser til høyre på siden når man eksempelvis søker på et selskap. Den forteller deg om nettside, åpningstider og anmeldelser.

Lenger ned på resultatsiden finner man de øvrige organiske søkene.

– Disse utgjør omtrent 80 prosent av klikkene som gjøres i søkemotorer. Dette er ofte mye mer verdt enn de betalte søkeresultatene.

Men relevansen til de organiske søkene er ofte mye høyere enn de betalte. For å havne høyt opp i søkene, går robotene til Google igjennom nettsiden din for å forsøke å finne ut av hva du driver med. Og det beste er å jobbe seg til synlighet, ifølge søkemotoreksperten.

– Forbrukslån er et godt eksempel på det. De betalte søkene koster nesten 600 kroner per klikk, og de som er gode på søkemotoroptimalisering, betaler ingen ting.

Slik går du frem for å havne lenger opp i søkemotorene

For å havne lengst opp i søkeresultatene trenger du en god grunnmur.

– Vi kan gjerne si at den har tre hovedpilarer vi trenger å forholde oss til: teknisk, on-page og off-page. Det tekniske er det som foregår i kodingen bak nettsiden, on-page er det som foregår på nettsiden og off-page er aktivitet utenfor nettsiden du indirekte kan påvirke.

Men hva er suksessfaktorene for det tekniske og on-page? Det er et par ting som er viktig å tenke på, ifølge Haeger.

– Innhold er veldig viktig. Man er nødt til å ha unikt innhold av veldig høy kvalitet, som er brukervennlig og gir merverdi. Du må klare å holde brukeren inne på nettsiden din, etablere deg som en seriøs og tillitsvekkende aktør, før du til slutt trigger kjøpslysten. Det kan være nyttig å gjennomføre noen undersøkelser for å kartlegge som trigger og hvilke søkeord som er aktuelle.

Når det gjelder det tekniske, forteller Haeger at HTML er ekstremt viktig.

– Her må man kode på en måte slik at søkeroboten skjønner hva du har av innhold og hva siden din dreier seg om. Da er det riktig bruk av metatagger og strukturert data som gjelder.

Nå er det på tide å legge en god plan.

Du må finne en løsning som passer din situasjon og dine ressurser, for å lykkes med søkemotoroptimalisering. 

– Dersom nettsiden din er helt ny, har du et helt annet utgangspunkt enn om du hadde hatt en etablert nettside. Uansett må du finne intensjonen med nettsiden din: skal du engasjere, selge eller informere? Og ut ifra det er du nødt til å tilpasse innholdet samtidig som det er forankret i formålet ditt.

Videre er man nødt til å tenke på hvordan kunden din søker. Haeger deler søkene inn i tre kategorier: informasjonssøk, navigasjonssøk og transaksjonelle søk.

– Du må finne søkeordene som er relevante for deg. Tenk gjerne på synonymer fremfor overoptimalisering. Er du eksempelvis en skobutikk, kan du bruke ord som sneakers, fjellsko, sandaler og flere andre variasjoner for å berike språket.

Haeger mener SEO må være en del av markedsplanen din om du skal lykkes.

– Når det gjennomføres 6,5 milliarder søk hver dag, er det klart at noen av kundene dine vil befinne seg blant dem. Det er ikke en quick fix, for det tar tid. Men det vil gi avkastning på sikt, sier han og legger til:

– Tenk helhetlig og bruker først, ha grunnmuren på plass når du begynner å leke deg. Er du litt fremtidsrettet, skal nok det her gå bra.