I Silicon Valley har de skapt milliardidéer gjennom hackathons. Nå er trenden kommet til Norge.

Visste du at Facebook Live ble skapt på et hackathon av Mark Zuckerbergs søster, Randi? Nå har det populære konseptet hackathon spredd seg i det norske næringslivet. Men hvordan gjennomfører man det med suksess?

Teknologiselskaper i Silicon Valley har siden tusenårsskiftet utviklet idéer som nå er verdt flere milliarder dollar gjennom såkalte hackathons.

Visste du at Facebook Live ble oppfunnet av Mark Zuckerbergs søster, Randi Zuckerberg, under et hackathon i Facebook?

I 2011 sluttet hun som direktør for markedsutvikling og pressetalskvinne i brorens selskap. Nå er hun blant annet adm. direktør i Zuckerberg Media.

Hackathons kan altså anses som interne arrangementer i selskaper for utvikling av idéer eller for å få tilbakemeldinger på blant annet systemer som er under utvikling. Ofte kan målet med hackathons være å skape en brukbar programvare – populært kalt minimum viable product (MVP).

 

Slik brukte Randi Zuckerberg hackathons i Facebook

Randi Zuckerberg, Zuckerberg mediaHun forteller fremdeles om flere suksesshistorier fra tiden i Facebook. Hvordan kan eksempelvis hackathons hjelpe til med å inspirere kulturen i Facebook?

Dette snakket hun om under Vocus' «Demand Success»-konferanse i Maryland i 2014.

– Jeg er rådgiver for flere start-ups og mange andre selskaper. Og selv om selskapet bare har fire ansatte, eller om det bare er deg, er det viktig å tenke på kulturen tidlig. Hva står du for? Og hva skal du oppnå? Vi tenkte virkelig på kulturen i Facebook tidlig, og vi ville at alle som begynte i Facebook – uansett om vi ble 10.000 ansatte – skulle føle at de var del av en hacker-entreprenørkultur. Vi ville at alle i Facebook skulle føle at de jobbet i en veldig liten startup, sier hun i en video fra denne konferansen som Bizjournals publiserte i 2014.

Randi Zuckerberg så flere oppstartsselskaper i Silicon Valley som «alle» ville jobbe med. Men de ble for store og mistet alle talentene til nye store start-ups. I Facebook ønsket de ikke at det skulle skje, og startet med noe som het hackathons.

 

Utvikling av idéer og innspill til konsepter som utarbeides

Nå blir hackathons stadig vanligere i flere store selskaper som ønsker å drive innovasjon – også i Norge. Men da Randi Zuckerberg begynte med dette i Facebook, var konseptet så vidt funnet opp.

– For de av dere som ikke har deltatt på et hackathon kommer det ikke til å høres morsomt ut. Men tro meg – det er veldig gøy. Annenhver måned, på en torsdag kveld, samlet vi alle de ansatte på kontoret, hvor alle som ville kunne være med på en hel natt med jobbing, forteller hun under foredraget og legger til:

– Men det var ikke vanlig jobbing hele natten. Det var foodtrucks, DJs og mye energi. Det var én regel: du kunne ikke jobbe med noe av det du vanligvis jobber med på dagtid.

I tillegg til noen andre retningslinjer: Ingen idéer er dårlige, det er ikke lov å dømme og du kan bruke en hel natt på et prosjekt du brenner for.

Og DNB er et av selskapene som har tatt i bruk akkurat dette konseptet i Norge.

 

Slik arrangerte DNB sitt første hackathon

Det er fredag ettermiddag i midten av september. Informatikkstudenten Ellen Katrine Sveen møter helgeklare DNB-ansatte på vei ut av hovedkontoret i Bjørvika i Oslo.

Hun tar seg imidlertid ikke helgefri.

De neste 48 timene skal hun sammen med over 60 andre eksterne, fordelt på 15 lag, nærmest «låse seg inne» i den ruvende teglsteinsbygningen i Bjørvika. Det er duket for DNBs første hackathon.

Eksterne studenter, oppstartsselskaper og IT-konsulenter møtte opp for å gjennomføre en syretest av noen beta-versjoner av DNBs APIer som nå er under utvikling.

For APIene danner et teknologisk grunnlag som eksterne utviklere kan bygge videre på. Nå utvikler DNB APIer for egne tjenester som eksempelvis konto og kundeforhold, betalingstjenester og valutakalkulatorer.

– Vi jobber med å åpne opp banken for tredjepartsaktører skal kunne utvikle med oss og lage egne tjenester basert på våre data, forteller divisjonsdirektør for digitalisering og forretningsutvikling i DNB, Halvor Lande.

 

Få nye idéer og teste gjennomførbarheten

Hackathon, DNBHackathons er en god måte for å raskt komme opp med nye idéer og teste om disse er gjennomførbare ved å lage en prototype eller «proof of concept». Men også for raskt å komme i kontakt med utviklere og interessenter.

DNB gjorde nettopp dette for å forstå hva slags teknologiske løsninger det vil være mulig å bygge på APIene, for eksterne utviklere. I dette tilfellet er de også «kundene».

– Formålet med dette hackathonet var å få tilbakemeldinger fra utviklerne utenfor banken om hvordan å jobbe videre med våre «Open Bank»-APIer, sier Lande.

Men hvordan gjennomfører man et hackathon med suksess?

Ifølge Lande er hackathons en solid arena for å lære av hverandre. I dette tilfellet lærte alle litt om bank, og utviklerne om hvordan ting fungerer bak kulissene.

Vi lærer mer om hvordan produktene vi lager blir oppfattet fra utsiden. Det blir mye latter, frustrasjon og lite søvn – men totalt sett har det vært en kul opplevelse. Det er rett og slett nyttig å se hvor mye som kan gjøres på en helg – med rett fokus og energi.

 

Ingen av resultatene er satt ut i livet

For å lære seg å jobbe raskere har konseptet hackathon vært en viktig bidragsyter.

– Vi bygger plattform for eksterne, da er det viktig å involvere potensielle kunder tidlig. For oss gir det stor verdi med innspill utenfra, fra folk uten bank-bakgrunn som ser på løsningene våre med nye øyne.

Et vellykket hackathon til tross. Ingen av resultatene fra hackathonet er så langt satt ut i livet.

– Vi jobber med hvordan vi kan følge opp disse best mulig, slik at vi kan bruke innsikten til å skape best mulig løsninger for våre brukere og kunder. Vi er i dialog med deltakerne for å se hvordan vi skal skape noen gode vinn-vinn-situasjoner.

Skulle DNB arrangert hackathonet på nytt, er det noen klare grep de ville tatt.

– Vi ville vi nok gjort alt av dokumentasjon, informasjon og vilkår enda bedre – slik at utviklerne i større grad bare kunne fokusert på å utvikle fra første sekund. Vi lot deltakerne jobbe med ting vi visste ikke var ferdig. Samtidig har alle deltakerne kommet med tilbakemeldinger på at det var bra å gjøre det tidlig.

  • Vil du være med på vår neste konferanse og bli inspirert av Petter Stordalen, Kristin Skogen Lund, eksperter fra Facebook, Google og en foreleser fra Oxford? Trykk deg inn her for å finne ut mer!

 

Slik vant vinnerlaget hackathonet

Hacktahon, DNB

Hackathon er en konkurranse, hvor den beste idéen og pitchen vinner til slutt. Og laget til informatikkstudent Sveen gjorde nettopp dette sammen med Øystein Blix Walderhaug, Henrik Lilleengen, Henning Nesgård og Svein Manum.

Sveen har tidligere hatt et summer internship i DNB og har også deltatt på DNB Digital Challenge i februar, og caseløsning om boliglån for unge under internshipet hennes i DNB i sommer.

Under hackathonet startet de med å gå ut bredt og brainstorme alt mulig de synes er irriterende i hverdagen.

– Etter vi hadde drøftet, forkastet og drodlet videre på noen av ideene, gikk vi ut av bygget for å observere verden rundt oss. En av ideene vi hadde drodlet på var «de små, enkle tingene i hverdagen som man så lett kan fikse, som man velger å ikke fikse fordi det er not my job».

Opplevelsen etter hackathonet var positiv, ifølge Sveen.

– Ruset på Battery og uendelig mange kopper kaffe. Det ble svært lite søvn natt til søndag, men det var absolutt verdt det.

 

Omvendt crowfunding stakk av med serien

Idéen som stakk av med seieren tar for seg «reversed crowfunding» av oppgaver som ingen andre tar på seg. Eller oppgaver som tar svært lang tid før det blir gjort noe med av offentlige aktører.

– Du, og andre, kan pledge et valgfritt beløp for at noen skal gjøre noe, eller du kan velge å tjene penger på å gjennomføre en oppgave, sier Sveen før hun trekker frem et konkret eksempel:

– Ta for eksempel en sykkel uten ratt og hjul som står låst fast til et sykkelstativ og tar opp plass. Du tar bilde av den og legger ut at du er villig til å betale 30 kroner for at noen skal fjerne den. En annen person irriterer seg over det samme, og legger til 40 kroner i potten. En siste person utfører gjerne denne oppgaven, og får derfor 70 kroner inn på konto.

Men idéen er fremdeles ikke satt ut i livet. Men det har ifølge Sveen vært snakk om å teste ut et minimum viable product (MVP) av tjenesten.

– Vi er alle er travle studenter og en gründer, har det vært vanskelig å finne tid til å sette i gang ordentlig. Men vi skal imidlertid ha et møte om dette i nær fremtid, forteller Sveen.

 

Arrangere hackathon? Da bør du huske på dette

Hackathon DNB

Men hva må til for å bruke hackathon-modellen til DNB i andre selskaper? Lande har noen konkrete tips andre kan ta med seg videre:

1. Hva vil du få ut av det: Det beste tipset til andre som vil arrangere hackathon er tidlig å finne ut av hva man ønsker å få ut av det.

2. Ikke vær grådig: Det fungerer dårlig dersom man tror at dette blir en idéinnsamling til internt bruk og fremtidig kapitalisering, sier Lande.

3. Pass på å forventningsstyre: Det er ekstremt viktig å forventningsstyre hva som er utfallet av konkurransene, og ha klare regler for hva som skjer med idéene etter gjennomføring.

4. Ikke gå videre med idéer uten godkjennelse: For oss har det alltid vært viktig å gjøre det klart at ingen ideer gås videre med, uten dialog med de som presenterte den. Samtidig som vi gjør deltakerne obs på at overlapp med allerede eksisterende konsepter kan forekomme.

5. Legg til rette for god informasjonsflyt: Det er viktig å sørge for at alle spørsmål som kommer blir besvart godt. Videre er det også viktig å huske på at et hackathon skal legge grunnlaget for noe mer. Det er derfor viktig å ha en plan for hva man vil oppnå, og hvordan å følge opp dette.

6. Bruk tiden maksimalt: Effektive avklaringer, ingen møter. Fiks ting når de dukker opp, og ha tekniske folk – helst de som har bygget løsningen – klare til å hjelpe. Vær åpen, ydmyk og hjelpsom, samtidig som man skal ha det gøy og skape en positiv opplevelse for alle.

  • På vår neste konferanse 10. april er Randi Zuckerberg foredragsholder sammen med flere andre. Vil du bli inspirert av Petter Stordalen, Kristin Skogen Lund, ei eksperter fra Google og en foreleser fra Oxford? Trykk deg inn her for å finne ut mer!

 

Bruk hackathons til utvikling av idéer

Suksessen er skapt for gjentakelse, ifølge Lande.

– En helg med så mye rask læring er noe som absolutt anbefales.

Tidligere har også DNB gjennomført tilsvarende hackathon-inspirerte helgearrangementer som Digital Challange og Vippsathon.

– Disse to var mer idekonkurranser, hvor man ikke trengte å lage noe, bare utvikle et kult konsept. Her var hovedformålet å bli kjent med studenter og bygge relasjoner mot studentmiljøene. Premiene her var videreutvikling av konsepter og internships.

Les mer om innovasjon her: