Opsjonsskatt: — De som virkelig lykkes kan miste selskapet

— Mange internasjonale suksesser kunne ikke vært startet i Norge fordi formueskatt og opsjonsskatt ville kvalt dem, forteller administrerende direktør og redaktør i Teknisk Ukeblad, Jan Moberg.

I åtte år har han produsert innhold til mennesker som liker å være i forkant med ny teknologi på tu.no.

Med 4 millioner sidevisninger hver uke, er det ikke uten grunn at redaktøren mener teknologi har blitt et attraktivt interessefelt for flere og flere nordmenn.

– Folk snakker om kjernekraft og spiser middag, forteller han.

Mobergs oppgave er derfor å bidra til at enda flere av oss snakker om ny og spennende teknologi rundt middagsbordet. Dette skal han gjøre ved å allmenngjøre teknologien og forklare hva som ligger bak fagterminologien. En viktig oppgave — hvis fremtiden blir slik redaktøren tror:

— Jeg pleier å si at verden har et dusin utfordringer. Klima, energi, aldring, rent vann og så videre. Det aller meste av dette skal løses med teknologi og av teknologer.

I episode #42 av ‘De som bygger det nye Norge’ møter du redaktør i TU, Jan Moberg. Sammen med programleder Silvija Seres, snakker de om norske- og internasjonale helter. Industrielle suksesser, opsjonsskatt, teknologi og politikk.

Opsjonsskatt: — Må fjerne «hinderløypa»

En utfordring Moberg er svært opptatt av er opsjonsskatt. Opsjoner gir en rett til å kjøpe eller tegne aksjer til en gitt pris i fremtiden. Når den ansatte tildeles opsjoner er det som regel for å kompensere for lavere lønn enn det en større etablert bedrift vil kunne tilby. Den ansatte har da tatt risiko ved at hun gjerne har gått ned i lønn og arbeider i et selskap med generelt lav jobbsikkerhet.

Lykkes ikke bedriften slik at aksjene enten kan selges til en lavere verdi enn skatten ble beregnet på, eller oppgis som verdiløse. Vil den ansatte ikke få et fradrag som nuller ut lønnsskatten.  Som gründer i Norge kan man risikere en betydelig sum opsjonsskatt at man til slutt ikke vil kunne betale skatten.

— Verdien av selskapet blir til slutt så høy. Du får mye straffeskatt og når du ikke har overskudd — får du ikke betalt det, forteller Moberg og fortsetter:

— Vi må skape dette landet og da må vi ta ned hinderløypa — opsjonsskatten.

Han er ikke alene om å mene dette. Tidligere i år la NVCA, Abelia og FIN frem et forslag om å innføre «rett skatt, til rett tid for alle unoterte bedrifter». Denne uken startet også budsjettforhandlingene til statsbudsjettet, der venstre går til kamp for gründervennlig opsjonsskatt.

Denne episoden er spennende fordi:

  • Jan Moberg har spennende erfaring som toppsjef i Edda-media og nå som administrerende direktør og redaktør i TU
  • Moberg jobber tett på fremtidens teknologi og har god oversikt over hva som rører seg ute i markedet
  • Teknisk Ukeblad Media driver Norges største redaksjonelle merkevarer innen teknologi

I denne episoden kan du lære mer om:

  • Flere Norske helter som har fått ufortjent lite oppmerksomhet
  • Spennende suksesshistorier fra Norge
  • Opsjonsskatt
  • Hvordan vi kan skape det nye Norge

Liker du podkastserien vår? Her finner du flere spennende episoder.

Er du opptatt av teknologi og ledelse? Bli med på vårens viktigste konferanse