<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=812955475519473&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Vil skape en ny fremtid for Norge med kunstig intelligens

Hva har Anders H. Lier og Garry Kasparov til felles? Begge mener at kombinasjonen av menneskelig og kunstig intelligens vil definere vår fremtid.

Da sjakklegenden, Garry Kasparov møtte IBMs superdatamaskin «Deep Blue» til omkamp i 1997, tapte han for første gang mot kunstig intelligens.

Etter dette sluttet russeren å konkurrere mot teknologien.

— Jeg så at epoken — der mennesket konkurrerer mot maskinen var over og at fremtiden var mennesket pluss maskin, forteller han til Obforum.no. 

— De store bransjene kommer til å stå overfor banebrytende endringer

Kasparov forteller at kunstig intelligens (AI) utvikler seg i rekordfart og mener at kombinasjonen av menneskelig og kunstig intelligens vil definere vår fremtid.

Denne tanken deler han også med Anders H. Lier og teamet i Norwegian.ai. Gjennom selskapet tar han opp kampen for økt satsning på kunstig intelligens i det norske næringslivet.

— Garry Kasparov er en legende og et stort forbilde. Vi deler hans visjon om en fremtid hvor intelligente maskiner kan hjelpe oss å snu våre drømmer til realitet, forteller han.

Lier og fire medgründere oppretter nå et norskbasert venture kapitalfond. Fondet skal investere i tidligfase bedrifter som bruker kunstig intelligens.

—  Vi ønsker å skape en ny fremtid for Norge. Eksponensiell teknologi som kunstig intelligens gir fantastiske investeringssmuligheter. Dette er fremtiden og vi må skape en ny fremtid som er basert på noe annet enn olje og gass.  

Han tror at Norges nye olje er teknologi og håper politikere snart kan dele hans syn på fremtiden.

– Regjeringen må bruke oljefondet på fremtiden, forteller Lier engasjert og legger til:

– Våre politikere forstår ikke hvor fort teknologien går. De skjønner ikke at de fleste bransjer kommer til å stå overfor banebrytende endringer.

Fra 0 til 1 millard USD dollar i verdi på ett år

Lier viser til eksempler som retail-bransjen, Google, Facebook og Uber, og ber både politikere og næringslivet våkne.

– Den raskeste «unicorn-en» i verden var en bedrift som gikk fra 0 i verdi til 1 milliard dollar på 264 dager. Vi lever i en startup økonomi, sier han.

Det forklarer hvor raskt man kan skape nye verdier og arbeidsplasser med dagens teknologi.  Ifølge Lier ligger vi langt bak flere av de ledende landene i verden. Derfor mener han at vi må øke farten.

– England er ledende på kunstig intelligens i Europa, mens de ledende i verden er USA, med Silicon Valley i front. I tillegg kommer Russland og Kina inn fra sidelinjen og satser ekstremt stort på kunstig intelligens. Putin har blant annet satt i gang et stort program. Og det har kineserne også. Vi er nødt til å øke farten for at vi ikke skal miste grepet.

 

– Målet mitt er å tjene som en slags tolk

Kasparov forteller også at kunstig intelligens utvikler seg i en enorm fart og i veldig mange ulike retninger. Kanskje det er nettopp derfor det er vanskelig å holde oversikt over hvor fort utviklingen går. Den tidligere sjakkverdensmesteren har derfor tatt på seg en viktig rolle.

— Målet mitt er å tjene som en slags evangelist og tolk, slik at vi kan få mest mulig ut av teknologien, forteller Kasparov.

Han mener kunstig intelligens vil åpne opp for nye måter å gjøre ting på. Men at enhver bedrift som jobber med data, trenger å ha en strategi for å implementere teknologien. Kasparov forteller at det kan være en lang prosess.

— Du kan ikke kjøpe kunstig intelligens som en hyllevare, og si deg ferdig med dette. Det vil være et spørsmål om hvordan man trener og hvordan man integrerer det med sine ansatte og menneskene i ledelsen. I de fleste tilfeller er det en lang overgangsperiode for å lette samarbeidet mellom menneskene og maskinene.

For Kasparov mener kunstig intelligens vil være et verktøy som vil forbedre mange av våre andre arbeidsoppgaver samtidig som det oppretter nye. Han forteller at det går sakte og vil være som en «slow-motion-revolusjon». Han forklarer det slik:

— Først ved å frigjøre oss fra dagligdagse oppgaver som kan automatiseres, som gir oss mer tid til kreative oppgaver. For det andre, ved å styrke vår kunnskap og åpne opp nye og bedre måter å gjøre ting på.

Norske selskaper som kan ta verdensmarkedet

Anders Lier

Lier er klar når det kommer til fremtiden på akkurat dette området i Norge: Det kommer til å komme mange fantastiske selskaper fra Norge i årene fremover. Han peker allerede på to selskaper som han tror vil kunne få stor suksess.

— Blant annet Iris.Ai som jobber med å gjøre all forskning i verden tilgjengelig for hvermansen. Vic.AI er et annet fantastisk AI selskap. De kommer til å revolusjonere regnskapsbransjen ved bruk av kunstig intelligens. De har begge utgangspunkt i Oslo, men kan ta verdensmarkedet, sier Lier.

  • Har du hørt på vår podkast 'De som bygger det nye Norge'? Hør podkastserien her.

Tre tips til kunstig intelligens

Til slutt kommer Lier med tre tips til deg som ønsker å integrere kunstig intelligens i egen virksomhet.

  1. Få ny kunnskap; lær deg eksponentiell teknologi og AI
  2. Engasjerer deg med startup-miljøer og bedrifter som driver med AI; bli mentor eller investor
  3. Gjøre noe med det selv; bygg dine egne prosjekter og virksomheter