– Ledelse vil endre seg som fag

 

I episode 13 av podcasten «Fremtidens teknologi og ledelse» tok vi en prat med Michael Jacobs, Managing director i Atea, som leverer IT-løsninger om digitalisering og ledelse. Atea jobber under slagordet «Vi bygger Norge med IT».

– Vår visjon er å bygge Norge med IT. Vi vil hjelpe Norge inn i digitaliseringsarenaen vi nå står ovenfor. Blant annet vil vi gjøre skolen til en digital verden. Bare tenk på barna våre – de vokser opp i en digitalisert verden, men med analoge skoler.

– Vi trenger unge impulser med ulik bakgrunn, kjønn og erfaring

Michael er klar på at de unge som nå vokser opp i en digitalisert verden har en stor fordel i fremtiden. Dette gjør det enda viktigere at generasjonene samarbeider.

– Den yngre generasjonen vokser opp med teknologi som morsmål og det er slik at de nærmest kan bruke sosiale medier før de lærer seg å lese. Det å kunne bruke dette på riktig måte, og leve i en verden der manuelle prosesser er noe man ikke er kjent med – er egenskaper vi må benytte oss av. Responsen er umiddelbar med dagens moderne teknologi og man er alltid eksponert.

– Jeg tror på en diversifisert organisasjon. Det å ha kun gamle mannfolk på kontoret holder ikke lenger. Vi trenger unge impulser med ulik bakgrunn, kjønn og erfaring.

Det å anskaffe seg en mentor anses som svært attraktivt. Slik de fleste er kjent med betyr dette å henvende seg til noen som har mer erfaring enn seg selv for å få råd og veiledning. Tidligere var det vanlig å velge en som var eldre enn seg selv. Nå er tidene endret og mange velger en mentor som tilhører den yngre generasjonen.

– Jeg har en mentor som er 19 år yngre enn meg selv. Det skjer så mye med måten ungdommen vokser opp nå og jeg synes det var interessant å få et innblikk i hva de er opptatt av når de trer inn i næringslivet, og hva som skjer i den yngre generasjonen rundt teknologi. Dette kan jeg som arbeidsgiver lære masse av. Han utfordrer meg til å tenke nytt og det motiverer meg til å tilpasse meg deretter.

Samarbeid på tvers er avgjørende for fremtiden

Da Michael nylig var på besøk i Amerika tok han med seg kunnskapen om at det finnes så mye som 250.000 software-utviklingsjobber som ikke er besatt. Dette er et marked som eksploderer nettopp fordi alle bedrifter trenger dette kompetanse innenfor dette området.

– Omskolering og ny kompetanse er viktig for fremtiden fordi det genererer nye jobber. Grunnen til at for eksempel Uber, Airbnb og andre nye selskaper vokser opp, er fordi de etablerte ikke endrer seg. Dette gjør at andre kan finne et mulighetsrom fordi den etablerte industrien ikke vil endre seg.

– Det å få en organisasjon til å samarbeide på tvers er avgjørende i fremtiden. Det er ikke lenger mulig for én person å drive alene. Den tiden er forbi. Teknologien vil muliggjøre for mer informasjon og beslutningsgrunnlag, slik at ledelse vil endre seg som fag. Det viktigste fremover er hvordan man bruker teknologien til det beste for sin bedrift. Dette er et krysningspunkt som vi alle må jobbe hardt med.