#68: Hvor står og går det grønne skiftet?

– Jeg tenker at høye priser i seg selv prøver å fortelle oss noe. De prøver å fortelle oss at vi må bruke mindre, at vi må bli flinkere til å spare. Og på en annen side sier det oss at vi må investere mer.


Ordene tilhører Thina Saltvedt, bærekraftanalytiker i Nordea. Sammen med Anne Karin Sæther i Footprint er hun gjest i denne episoden av OBF-podden, som handler om status for det grønne skiftet.

For hvordan ligger vi egentlig an?

Selv om de mener det med fordel burde gått fortere, ser både Anne Karin og Thina mange utviklingstrekk som gir grunn til optimisme.

– Dette er en unntakstilstand

Thina peker på at ONS, som episoden ble spilt inn rett i etterkant av, nå hadde en del som omhandlet bærekraft.

– Det reflekterer det energiskiftet vi er inne i, mener Thina Saltvedt.

Duoen snakker også om de høye energiprisene, samt om den voldsomme omstillingstakten EU har lagt opp. Anne Karin peker på at behovet for norsk gass vil reduseres, selv om etterspørselen for øyeblikket er stor.

– Dette er en unntakstilstand, men det vil ikke vare. EU bygger opp så mye fornybar de bare klarer, samtidig som de skal energieffektivisere. Så behovet for norsk kommer til å synke fremover, sier Anne Karin.

– Vi må skille mellom det som er på kort sikt og det som er på mellomlang og lang sikt. Nå må man bare levere all energien man kan til Europa, selv om det betyr at man øke fossilforbruket litt på veldig kort sikt, dessverre, sier Thina.

 

DSC00230-1

Nye parametere

Praten med programleder Tor Haugnes dreier seg også innom Sternrapporten, Åpenhetsloven og hvordan omstillingen nå preger næringslivet mer inngående enn noen gang før.

– Regnskapet over hvordan du påvirker verden rundt deg, være seg sosialt, med tanke på klima eller natur, kommer til å bli like nøye lest som det økonomiske regnskapet, sier Anne Karin Sæther.

Når det gjelder de kraftkrevende industriene, peker Thina Saltvedt på spagaten vi står i: De krever mye energi, men trengs også for å håndtere det grønne skiftet på sikt.

Hør mer om det, samt om EU-taksonomien, naturnøytralitet og rapportering på bærekraft i denne innholdsrike episoden av OBF-podden. Der får du også diskusjoner rundt spørsmål som:

  • Hvilken prisvirkelighet på strøm må norske selskaper forberede seg på i tiden fremover?
  • Hvor lenge - og hvordan - bør vi lete etter olje og gass i Norge?
  • Er det litt typisk norsk å være redd for å forandre seg?


Lytt til podkasten på Spotify, iTunes eller der du lytter til podkast, eller bruk spilleren over. Husk å abonnere for fremtidige episoder!

Stor takk til vår programleder Tor Haugnes!

Abonner på podkasten her:

Listen-on-Spotify-badge-button
US_UK_Apple_Podcasts_Listen_Badge_RGB

 
Få med deg  Oslo Business Forum 2022: Future-Focused Leadership. Sikre din billett i dag!
 
CTA_Feb2022_Norwegian_v01