#66: Slik skaper ledere engasjerte medarbeidere

– Engasjerte medarbeidere er de som går på jobben fordi de har lyst til å gjøre en positiv forskjell på et eller annet vis – og de gjør det med lyst og driv.

Slik oppsummerer HR-direktør i Simployer Eilin Gillesen hva engasjement i arbeidslivet handler om. Hun er gjest sammen med Anders Dysvik, professor i HR-ledelse ved Handelshøyskolen BI.

Temaet er nettopp engasjerte medarbeidere. For hva er nøkkelen til å skape en kultur hvor de ansatte ikke bare trives, men også kommer på jobb med en indre motivasjon?

I løpet av en lærerik episode blir blant annet vi presentert for forskning fra 1920-tallet, Simployers syv egne nøkkelfaktorer for å måle engasjerte medarbeidere og tennis-metaforer for arbeidsoppgaver.DSC00106

Personlighetstrekk og engasjement

Èn åpenbar utfordring når ledere skal skape engasjement, er at de ansatte trenger ulik tilnærminger for å bli engasjert.

– Det er en svak kobling mellom personlighetstrekk og jobbengasjement. Alle har potensial til å bli engasjert. Og så er det den dårlige nyheten: Alle har også potensial til å miste engasjementet sitt, sier Anders.

Han mener imidlertid at ledere bør være mindre opptatt av å motivere og engasjere de ansatte.

– Det de skal tenke nøye gjennom, er hva de kan gjøre for å unngå å demotivere, mener BI-professoren.

Eilin påpeker også at engasjement ser ulikt ut fra person til person.

– Det er veldig lett å tenke at det er de ekstroverte som er engasjert, men det er jo helt feil. Du kan være engasjert selv om du er introvert, du bare viser det på en annen måte.

DSC00039-1

Psykologisk trygghet som bærebjelke

Men teamene som fungerer godt, der medarbeidere er engasjerte, hva er det som legger til rette for at engasjementet spirer og gror?

– Det er ofte psykologisk trygghet, sier Eilin.

Veien til et trygt og åpent arbeidsmiljø, hvor man også prater om det som er vanskelig, kan imidlertid være utfordrende.

– Men kommer man dit kan det skje mye magi. Samtidig kan det være krevende for et selskap, for det kan oppstå konflikter.

I episoden kan du også få svar på spørsmål som:

  • Hvilke syv nøkkelfaktorer måler Simployer for å måle engasjement?
  • Hvordan opprettholde det engasjementet medarbeidere har fra de er nye i en jobb?
  • Hvordan sørge for at medarbeidere selv kan svare på «hvorfor går jeg på jobb»?


Lytt til podkasten på Spotify, iTunes eller der du lytter til podkast, eller bruk spilleren over. Husk å abonnere for fremtidige episoder!

Stor takk til vår programleder Tor Haugnes!

Abonner på podkasten her:

Listen-on-Spotify-badge-button
US_UK_Apple_Podcasts_Listen_Badge_RGB

 
Få med deg  Oslo Business Forum 2022: Future-Focused Leadership. Sikre din billett i dag!
 
CTA_Feb2022_Norwegian_v01