#65 Peter Warren: Hvilke grep må gjøres for å stanse inflasjonen?

– Når vi tidligere har hatt økonomiske kriser, så har vi ikke samtidig hatt høy inflasjon i utgangspunktet. Det gjør at virkemidlene er begrenset i forhold til det de har vært tidligere.

Det sier investor Peter Warren i episode 65 av OBF-podden.

I episoden prater Peter om kompleksiteten i den økonomiske situasjonen verden står oppe i nå, om en mislykket oppvask etter finanskrisen og verdien av militær trening for mennesker i næringslivet.


DSC01565

Lærdom fra militæret

For Peter har selv vært yrkesaktiv i militæret. Han mener det er spesielt én ting næringslivet kan lære av det militære: Drill.

– Drill har et motiv og det er å frigjøre kapasitet, sier Peter.

For ved å være forberedt på at en krise eller akutt situasjon kan oppstå, vil man håndtere det annerledes enn om man ikke har tenkt gjennom det på forhånd.

– Da vil du ha mental kapasitet til å ta deg av de problemene som du ikke så på forhånd. Men har du ikke gjort det, blir alt kaos og alt må jobbes med, sier Peter, som skal moderere samtalen med Nassim Taleb under Oslo Business Forum den 21. September.

DSC01414

Dette kan gjøre ting verre

Peter argumenterer også for at det økonomiske bildet vi nå ser etter pandemien, også er et resultat av feilslåtte tiltak etter finanskrisen.

Han påpeker at det er tilbudet av råvarer som nå er en stor del av utfordringen. Selv har han ingen tro på at rentene skal stige særlig mye.

– Det er ikke ved å heve renten at vi stanser inflasjonen, etter min oppfatning. Det kan gjøre ting verre for økonomien. Kjører vi renten kraftig opp nå, så kommer det virkelig ha muligheten til å bikke oss.

I tillegg får vi høre Peters tanker om feiltrinnene de siste 10-12 årene, hvor økonomiske redningsaksjoner har gjort at kapitalismen ikke har fått fungere på den måten det skal.

– Man har løftet alle båter til enhver tid. Det gjør at vi har et mindre robust system i dag, enn før finanskrisen.

I episoden kan du også få svar på spørsmål som:

  • Om EU og USA har nådd en topp – hvor brått blir fallet?
  • Hvilke driller har Peter selv øvd inn?
  • På hvilken måte er Norge og norsk økonomi «the boling frog»?


Lytt til podkasten på Spotify, iTunes eller der du lytter til podkast, eller bruk spilleren over. Husk å abonnere for fremtidige episoder!

Stor takk til vår programleder Tor Haugnes!

Abonner på podkasten her:

Listen-on-Spotify-badge-button
US_UK_Apple_Podcasts_Listen_Badge_RGB

 
Få med deg  Oslo Business Forum 2022: Future-Focused Leadership. Sikre din billett i dag!
 
CTA_Feb2022_Norwegian_v01