#58 Upskill og reskill – slik rigger du bedriften for fremtiden

– Man er kanskje oppvokst med at man utdanner seg én gang, så er man ferdig utdannet og det er den kompetansen man har resten av livet. Vi ser det at det nå er forventet at man skal skolere seg flere ganger i løpet av et liv.

Det sier Aleksander Moberg i AW Academy, som sammen med Anne-Lene Festervoll, partner i PWC, er gjest i episode 58 av OBF-podden. 

Temaet for samtalen er hvordan kunnskap og kompetanse kan trenes opp i bedriftene, gjerne kalt upskilling eller reskilling.

– Hvis man ikke upskiller eller reskiller seg, kan man havne i en situasjon hvor man er utdatert, sier Anne-Lene. Som er ansvarlig for den nasjonale utrullingen av PWC-satsingen “New world, new skills”. 


DSC00376

Få har satt læring i system

Mens upskilling handler om å utvikle kompetanse man har, handler reskilling om å lære seg noe helt nytt. Begge deler er nødvendig for å dekke over kompetansegapet mange bedrifter i økende grad kjenner på. 

PWCs kompetanserapport ser på nettopp dette. Den avdekker at få bedrifter har satt læring og utvikling av ansatte i system. Det er en rekke spørsmål man bør stille seg, påpeker Anne-Lene. 

– Det innebærer å forstå hvilket gap man har i bedriften. Hvor skal vi? Hva er strategien vår? Hvilken kompetanse vi har i dag, hva er det gapet? Hvordan skal vi gå frem for å lukke det? Og hvordan skal vi måle at det vi gjør har en verdi?

DSC00507

Tredelt problem

I AW Academy er det å dekke kompetansegap en del av hverdagen. I episoden får vi både høre om hvordan de tolv ukers intensive kursene fungerer, samt om arbeidet de gjør ute hos bedrifter.

– Vi ser også en økende trend i at bedrifter kontakter oss direkte, fordi de ser behov for upskill eller reskill av ansatte, sier Aleksander. 

– Du kan dele dette inn i tre: Det er et samfunnsproblem, en bedriftsutfordring og det er et individproblem. Jeg tenker dere treffer godt i både å hjelpe bedrifter og individer, sier Anne-Lene.

I episoden er det også prat om manglende datakompetanse og den nådeløse faktaen god data byr på, om holdningsendringer i næringsliv for intensivutdanning og om blandet læring.

Du får også innsikt i spørsmål som:

  • Hvordan trene den relasjonelle kompetansen i det moderne og digitale arbeidslivet? 
  • Hvilke råd har de til ledere som skal upskille og reskille?
  • Hvor lang er det fra en levert mastergrad til faktisk å levere verdi i arbeidslivet?

 


Lytt til podkasten på Spotify, iTunes eller der du lytter til podkast, eller bruk spilleren over. Husk å abonnere for fremtidige episoder!

Stor takk til vår programleder Tor Haugnes!

Abonner på podkasten her:

Listen-on-Spotify-badge-button
US_UK_Apple_Podcasts_Listen_Badge_RGB

 
Få med deg  Oslo Business Forum 2022: Future-Focused Leadership. Sikre din billett i dag!
 
CTA_Feb2022_Norwegian_v01