#53 Sissel Hammerstrøm og Jan Ketil Arnulf: Slik bør norsk næringsliv håndtere Kina

– Det er lett å glemme at de tenker veldig annerledes enn oss, sier Sissel Hammerstrøm og forklarer:

– Hvis jeg ser hånden min foran lyset her, blir det mørkt. Det er en naturlig antagelse som ligger i at jeg gjør dette nå, så kommer det til å skje noe annet. Det er så mange ganger hvor jeg har vært i en kinesisk kontekst og gjort noe sosialt og tenkt at «nå kommer dette til å skje», men så skjer det noe helt annet.

Sissel prater her om noe av det man kan oppleve som norsk i møte med kinesisk næringsliv, noe som er blant temaene  i denne episoden av OBF-podden.

I episoden blir vi kjent med det Kina som befinner seg bak de fordommene mange har. Og de to som hjelper oss med dette, er to som vet hva de prater om.

Sissel begynte å studere kinesisk i 1997 og flyttet til Kina for over 15 år siden for å jobbe for BI der. Hun er i tillegg direktør for lederutdanningsprogrammer ved Handelshøyskolen BI. Jan Ketil Arnulf er psykolog og professor ved institutt for ledelse og organisering ved BI, og har i sitt virke blant annet hatt kontor i «Den forbudte by» i Beijing.

DSC00108

Kinesisk fleksibilitet

Én av tingene Jan Ketil drar frem, er den egenartede kinesiske fleksibiliteten og evnen til å få ting til å skje kjapt.

– Noe som ville vært helt hårreisende selvmotsigende og aldri vil gått gjennom i Norge, det funker på sin måte i Kina, sier Jan Ketil, som imidlertid har merket en dreining vekk fra dette i det siste.

– De har i tråd med sine egne løfter blitt mer regelorientert. Det er flere regler, staten blander seg inn mer. Det var også blant president Xi Jinping sine løfter – at de skulle bli mer lov- og regelorientert.

I prat med programleder Tor Haugnes snakker de også om hvordan den jevne kineser opplever den politiske retningen landet tar.

– Folk flest er ikke så opptatt av politikk eller Kinas relasjon til omverdenen. De er stort sett fornøyde med at det har vært en veldig økonomisk vekst, påpeker Sissel.

DSC00020-1

Rådene til norsk næringsliv

Vi får også høre om statlig styring og datainnhenting, om aha-opplevelsen mange får etter tre dager i Kina, om generasjonsskillene i landet og den rivende teknologiske utviklingen.

I tillegg får norsk næringsliv råd for hvordan de best skal møte og håndtere den folkerike økonomiske muskelbunten i øst.

– De bør dra ned selv, se ting med egne øyne, bli kjent med folkene de skal jobbe med og sette seg inn i detaljene, sier Sissel.

– Én av tingene vi har kunnet gjøre her hjemme i Norge ved å støtte oss på tillit og faktisk tro på kontrakter, er at vi har tatt vekk transaksjonskostnader gjennom å lene oss på kontrakter og ferdige oppsett. Det kan man ikke i Kina på samme måte, og det tror jeg det kan ta lang stund før man kan, så det er et mer manuelt arbeid, sier Jan Ketil.

I tillegg til å få svar på spørsmålet om det er trygt å kjøpe el-bil fra Kina, blir også følgende spørsmål belyst:

  • Hvordan drive relasjonsbygging på en god måte i det kinesiske markedet?
  • Hvorfor skal vi ikke bruke tid på å lære kineserne om norsk tillit?
  • Hvorfor er generasjonsforskjellene så store i Kina?


Lytt til podkasten på Spotify, iTunes eller der du lytter til podkast, eller bruk spilleren over. Husk å abonnere for fremtidige episoder!

Stor takk til vår programleder Tor Haugnes!

Abonner på podkasten her:

Listen-on-Spotify-badge-button
US_UK_Apple_Podcasts_Listen_Badge_RGB

 
Få med deg  Oslo Business Forum 2022: Future-Focused Leadership. Sikre din billett i dag!
 
CTA_Feb2022_Norwegian_v01