#52 Kimberly Mathisen og Eli Moe-Helgesen: Hvordan vil EU-taksonomien forandre norsk næringsliv?

- Nå som bærekraft har flyttet seg fra periferien til sentrum av virksomhetene, har vi begynt å se mulighetene som ligger i det. 

Det sier Eli Moe-Helgesen, revisor og partner i konsulentselskapet PwC. Eli er gjest i episode 52 av OBF-podden. Det er også Kimberly Mathisen, leder for stiftelsen C4IR Ocean, som arbeider for å redde havene.

Under den tredelte paraplyen styret, strategi og næringslivsutfordringer i 2022, prater de to om de kommende reguleringskravene, det enorme potensialet i god data og om trusler mot vekst. 

Vi får blant annet høre mer om PwCs årlige CEO-rapport, som med svar fra mer enn 4500 CEO-er danner et godt bilde av stemningen internasjonalt.

- Det er første gang på ti år at det er så stor optimisme, forteller Eli om undersøkelsen. Her er mer enn 100 norske CEO-er med på å trekke opp snittet. Internasjonalt har 77 prosent av lederne et optimistisk syn på fremtiden. Tallet i Norge er på 92 prosent.

DSC00010-1

En data-bølge er på vei

Med EUs taksonomi på vei inn også i norsk næringsliv, kommer også samtalen innom potensialet for grønnvaskede tall. For hva må til for å stole på datasettene?

- Data er svaret, mener Kimberly og fortsetter:

- Reisen videre nå vil bestå av massevis av sammensatt informasjon som vil gi ny innsikt, som finansielle institusjoner må ta innover seg. Ny data blir som en bølge.

Jo mer vi deler, jo mer sårbare blir vi, påpeker og problematiserer programleder Tor Haugnes i episoden.

- Man må bruke alt man har lært av hvordan man håndterer finansiell informasjon på det ikke-finansielle og skape en transparens, men under trygge rammer, sier Eli.

DSC00087-2

Lite klimabekymring – falsk optimisme?

For PwCs undersøkelse viser at cybertrusler troner på toppen blant CEO-ers bekymring, mens klima - kanskje overraskende for mange - er lenger ned på listen.

- Kanskje det er en falsk optimisme i at folk nå har tenkt litt på det og føler at de har litt kontroll. Men det neste nivået med reguleringer kommer veldig fort.

Videre kan du høre om produktivitet kontra innovasjon på hjemmekontor, om de to prosentene av mulighetene i Teams vi utnytter, om unge arbeidstakere som utfordrer de eldre og den eksplosive verdiøkningen data får når det kombineres med annen data.

I episoden kan du også få svar på spørsmål som:

  • Hvorfor er norske CEO-er så mye mer optimistiske enn sine internasjonale kolleger?
  • Hvilke nye krav må styrene stille til ledelsen fremover?
  • Hvorfor bør selskaper bli flinkere på å dele dataene sine med hverandre?


Lytt til podkasten på Spotify, iTunes eller der du lytter til podkast, eller bruk spilleren over. Husk å abonnere for fremtidige episoder!

Stor takk til vår programleder Tor Haugnes!

Abonner på podkasten her:

Listen-on-Spotify-badge-button
US_UK_Apple_Podcasts_Listen_Badge_RGB

 
Få med deg  Oslo Business Forum 2022: Future-Focused Leadership. Sikre din billett i dag!
 
CTA_Feb2022_Norwegian_v01