#51 Harald Magnus Andreassen: Hva vil prege norsk økonomi i 2022?

- Denne festen varer ikke så lenge, det er problemet, sier sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Harald Magnus Andreassen om veksten som raskt ble gjenopptatt etter at pandemien brøt ut. Han forklarer:

- Vi går ut av det vi omtaler som en nedtur, men som i realiteten ikke har vært det. Vi starter den siste vippen på oppturen fra et veldig høyt aktivitetsnivå. Og så kommer rentene opp både her og der.

Det sier Harald Magnus Andreassen i årets første episode av OBF-podden, der han i år som i fjor tar på seg rollen som spåmann for det økonomiske året vi har foran oss.

Fra pandemi til høykonjunktur

I episoden får du høre flere av økonomens tanker om hva som vil prege økonomien, både på makro- og mikronivået, i løpet av gjenåpningsåret 2022.

- Vi går ut av pandemien og rett inn i en høykonjunktur, argumenterer Harald Magnus.

- Vekstutsiktene herfra er egentlig ikke så veldig gode. Vi har tatt i bruk arbeidskraften, vi investerer ganske mye og mange rike land over normalt nivå. Vi starter på et ugunstig sted med tanke på at det skal gå bra i mange år fremover, legger økonomen til.

- Det er prisen for å ha kjørt fort og hardt gjennom pandemien, sier Harald Magnus videre, som også legger til at myndighetens stimulipakker var svært forståelige i perioden mars og april 2020, hvor usikkerheten var svært høy.

DSC00366

Hvorfor forsiktig med å ta risiko?

I samtalen med programleder Tor Haugnes, prater Harald Magnus også om den utenlandske arbeidskraften som kanskje ikke kommer tilbake, om signalene fra sentralbankene, resultatene av en optimistisk spiral og konsekvensene av lav rente under høykonjunktur.

I tillegg tar han et oppgjør med den rådende oppfatningen om at det har vært et fall i reallønnen det siste året.

- Arbeidsgiverne vil ha gode kort på hånda. Det blir ikke høy prisvekst i 2022, og det er ikke noe å kompensere for, for reallønningene falt ikke i fjor.

Vi får også høre om dynamikken som følger når arbeidsledigheten er lav, men mangelen på arbeidskraft er svært høy, og om hvor vanskelig det er å utnytte oppturene optimalt.

- Det er mye bedre å holde tilbake på oppturene når du skjønner at de som ønsker å jobbe faktisk har jobb. Da er det mye bedre å kjøle det ned og holde det der for å kunne suge lenger på dropset, i stedet for å la champagnen sprute til bakrusen kommer med et smell.   

I en svært informativ halvtime får du også svar på spørsmål som:

  • Hvorfor vil Harald Magnus være forsiktig med å ta risiko i 2022?
  • Hva går galt om rentene holdes for lave for lenge?
  • Hvorfor bør ikke norske kraftpriser skjermes fra det globale markedet?


Lytt til podkasten på Spotify, iTunes eller der du lytter til podkast, eller bruk spilleren over. Husk å abonnere for fremtidige episoder!

Stor takk til vår programleder Tor Haugnes!

Abonner på podkasten her:

Listen-on-Spotify-badge-button
US_UK_Apple_Podcasts_Listen_Badge_RGB

 
Få med deg  Oslo Business Forum 2022: Future-Focused Leadership. Sikre din billett i dag!
 
CTA_Feb2022_Norwegian_v01