#49 Hilde Bjørnland: Samfunnsøkonomen om pandemiens ringvirkninger

- Jeg tror alle kjenner på overraskelsen over hvor voldsomt dette ble. For en samfunnsøkonom var det en enorm påminnelse om at standardmodeller ikke alltid er det vi trenger for å analysere alle problemstillinger.

Det sier Hilde Bjørnland i episode 49 av podkasten All In med Oslo Business. I prat med tidligere BI-kollega og programleder Tor Haugnes, forklarer Hilde med samfunnsøkonomiske briller hva som foregikk i 2021, og hva hun tror konsekvensene av pandemien blir de neste årene.

- Man må ta innover seg at det vi har sett bak oss, ser vi ikke nødvendigvis fremover. Det er mange som ikke har opplevd annet enn lave renter, sier Hilde, som har vært med i Holden-utvalget som var med på å gi råd i forbindelse med nedstenging og fremtidige tiltak.

DSC01196

Er det renten som skal rydde opp nå?

I episoden diskuterer Tor og Hilde hvilke farer og konsekvenser som ligger i det faktum at den oppvoksende generasjonen ikke har opplevd annet enn lave renter.

Selv har Hilde ofte pekt på høyere rente som en fremtidig nødvendig, men akkurat nå er hun noe mer tvilende.

- Jeg tror ikke vi ser alle konsekvensene av pandemien. Jeg tror det er litt fordekt det vi ser nå, den oppgangen, det er litt drevet av eufori i etterspørselen og litt av at vi ser litt navlebeskuende på oss selv, sier Hilde, som påpeker at rentejusteringer treffer bredt, men at det kan være feil tidspunkt å slå bredt på, ettersom pandemien har truffet ujevnt.

Hun tror sentralbankene får et utfordrende landskap å operere i fremover.

- Det er forskjell på å ha høy inflasjon fordi det er begrenset med varer, og å ha høy inflasjon fordi man har for stor etterspørsel. Den balansen der blir krevende for sentralbanken fremover.


DSC01206

Oljen, eldrebølgen og optimismen

Samtalen dreier seg også innom bærekraft, eldrebølgen, omstilling og oljebransjens fremtid.

- Det er viktig å få til en omstilling som tar med seg kompetanse og den utvinningen som det er plass til, på en bærekraftig måte. Jeg synes vi har en veldig polariserende debatt.

I løpet av en rikholdig og interessant halvtime, får vi også høre mer om den generøse velferdsstatens utsikter, etterslep av varer og veien til en ny normal.

-  Vi har en enorm evne til å omstille oss i dette landet, og verden har bare gått fremover. Det er viktige å vite.

Episoden kan også gi deg svar på spørsmål som:

  • Hvilket råd ville Hilde gikk til en sentralbanksjef nå? 
  • Hvorfor kommer Norge etter hvert til å bli mer like andre land?
  • Selv om Hilde understreker at det er noen år til vi er der, hva skal vi egentlig leve av etter oljen?

Lytt til podkasten her:

Lytt til podkasten på Spotify, iTunes eller der du lytter til podkast, eller bruk spilleren over. Husk å abonnere for fremtidige episoder!

Stor takk til vår programleder, Tor Haugnes!

Abonner på podkasten her:

Listen-on-Spotify-badge-button
US_UK_Apple_Podcasts_Listen_Badge_RGB

 
Early bird billetter er nå tilgjengelige til  Oslo Business Forum 2022: Future-Focused Leadership. Sikre din billett i dag!
 
CTA_Article_FFL-1