Tidligere Telenor-topp: – Kina er et land som forandrer verden slik den er i dag

 

– Kommer du med en god idé og sier at du vil ekspandere til Kina så er det mange som blir skeptiske, forteller gründer og tidligere Telenor-direktør, Rolv-Erik Spilling.

Gang på gang møter han mennesker som syns at Kina og kinesiske investorer er skumle. I motsetningen til dem, mener Spilling at Kina er et land med enorme muligheter som nordmenn ikke skal være redde for.

I dagens episode av 'De som bygger det nye Norge' skal vi lære mer om Kina og mulighetene som er der. VR, AR og politikken i digitaliseringen.

– Kina er et land som vil forandre verden

I dag kaller han seg for «Kinavenn» og har startet flere selskaper som jobber mot markeder i Kina. Blant annet GoDigitalChina som satser på digital markedsføring. Gture AS som er et nettverk av utviklingsselskaper som kombinerer global utvikling med lokal prosjektledelse. Og GValueInvest AS et investeringsselskap som går inn for å aktivt hjelpe til å bygge opp teknologi-selskaper i Norge. Her har han blant annet investert i The Future Group, Tise, MyBeat og NoIsolation.

Spilling har blitt godt kjent med verdens mest folkerike land gjennom selskapet sitt. Han mener nordmenn må tørre å satse mer mot Kina.

– Kina er et land som forandrer verden slik den er i dag. Et land som er mer digitalisert enn Vesten, og som har en kultur som er svært kommersialisert. Det må vi utnytte, sier han.

— Det irriterer meg

I følge Spilling er Kina kommet mye lenger i et digitaliseringsperspektiv enn det Vesten har gjort.

– Det irriterer meg når jeg møter mennesker som tror at kinesere ser til USA og Vesten når det gjelder å utvikle digitale tjenester.

Han forteller at det daglige livet til kinesere er mye mer integrert med store digitale tjenester. Som eksempel trekker han frem,  «WeChat» og «Alibaba».

– «WeChat» er som å ta Facebook, Instagram, WhatsApp og Vipps, pluss alle taxi-tjenester, kino og Über inn i en applikasjon. Det gjør at du handler sømløst, og på den måten aldri forlater applikasjonen. Det var noe Facebook hadde en drøm om for mange år siden, men de gikk for en annen strategi. Det tror jeg de angrer på nå.

Koble kinesisk med Vestlig behov

Han mener Norge trenger flere investorer som tør å ta større risiko i selskaper som er i en tidlig fase. Og da spesielt de selskapene som ønsker å ekspandere til Kina.

— Kommer du med en god idè og sier at du vil ekspandere til Kina så er det mange som blir skeptiske, det er mer vanlig å si Silicon Valley. Men det å få med investorer i Norge som er villig til å ta risiko, kanskje i den fasen før du får huket på noen internasjonale investorer. Det er ekstremt viktig for innovasjonskraften i Norge, forteller han og legger til: 

— Tenkt stort, men sørg for at du har et lokalt team på plass og søk etter å koble kinesisk og Vestlig behov. Da blir det krutt.

Denne episoden er spennende fordi:

* Fordi få andre i Norge har den kunnskapen Rolv-Erik Spilling har innen ledelse, digitale løsninger og innovasjon.
* Etter at han sluttet som direktør i Telenor (2015) har han startet tre selskaper og jobbet mye mot og i Kina.
* Spilling jobber til daglig med både start-ups og relativt store selskaper

I denne episoden vil du lære:

* Om Kina som marked
* Hvorfor du bør investere i selskaper som vil ekspandere til Kina
* VR
* Politikken i digitaliseringen