Disse trendene i det globale handelsmiljøet bør du følge med på

– Vi skal høre mye om digitalisering, kunstig intelligens og «skyen». Men jeg vil begynne med et bredere perspektiv. For uansett hvor godt selskapet ditt er, uansett hvor dyktig du er, uansett hvor brilliante dine ansatte er, betyr det ingenting hvis det globale handelsmiljøet er dritt.

Slik åpnet CNN-journalist og programleder, Richard Quest, konferansens første foredrag 26. september 2018.

– Det er problemer du ikke kan ha kontroll over, men som du er nødt til å tilpasse deg for. La oss gå tilbake til 2008. For det året er roten til så mange av de problemene vi har i dag. 2008 var en katastrofe, og vi havnet nesten i den finansielle avgrunnen.

Under foredraget, gikk Quest gjennom en rekke globale utfordringer, som kan ha påvirkning på hvordan fremtiden for næringslivet kan se ut.

Han var innom Brexit, Fake News, oljeprisen, handelssanksjoner, USAs president, Donald Trump og flyktningkrisen før han tok med publikummet over til cybersikkerhet.

Er du ikke hacket ennå? Da kommer du til å bli det

– Vi har hatt noen alvorlige cyberangrep. For bare noen uker siden var det British Airways. All kredittkortinformasjon, og informasjon om passasjerene ble hentet ut av hackere. Vi vet imidlertid ikke mye om dette angrepet, fortalte Quest, før han la til:

– Det jeg vet er blant annet at E-posten min tidligere er blitt hacket og banken min har fortalt meg at de er blitt hacket.

Han trakk frem en hel rekke andre eksempler på hvordan hans sensitive personlige informasjon allerede var blitt hacket.

– I dag snakker alle om den digitale økonomien, og vi hører andre snakker om «skyen», kunstig intelligens og fremtiden. Mitt råd er å ha beina godt plantet på jorden. For det første spørsmålet som dukker opp er: Kommer jeg til å bli hacket? Raskt oppfulgt av: Kommer epostene mine til å bli sett av mine motstandere? Og et tredje spørsmål: Kommer systemet til å holde seg oppe? Fremtiden er lys, men bekymringene er likevel mange.

IMG_1097

«Det har alltid vært vanskelig»

– La oss se på hvordan livene våre kan se ut i fremtiden. I 2018 befinner vi oss allerede i den fremtiden. Det vi opplevde begynnelsen på i 2008, kunne vi aldri se for oss at skulle bli så ille som det endte med å bli. I 2008 tenkte vi at vi hadde en lys fremtid, men vi lærte at den ikke var det.

Quest trakk frem geopolitisk risiko for krig, handelsuenigheter og oljepriser.

– Jeg vil gjerne avslutte med en positiv kommentar. Det har alltid vært vanskelig. Jeg kan høre noen av dere si: “Men Quest, det har aldri vært lett”. Og du har rett. Nå er du bevæpnet med den kunnskapen jeg har gitt deg, og du er klar til å møte resten av dagen – fordi resten av dagen er fremtiden.