Torgeir Waterhouse: Dette er farene ved falske nyheter

— Falske nyheter er en trussel mot demokratiet, sier direktør for internett og nye medier i IKT Norge, Torgeir Waterhouse. Her deler han sine største bekymringer rundt trenden.


— Falske nyheter handler om å lure folk til å tro noe som ikke er sant, men noen tjener på at du tror på det, forklarer IKT-direktøren.

Begrepet ble kåret til årets ord i 2016 av australske Macquarie Dictionary og bruken økte drastisk etter innsettelsen av Donald Trump som USAs president. Under Oslo Business Forum hadde tidligere CNN-reporter, Richard Quest og Torgeir Waterhouse en moderert samtale om temaet.

Problemet med falske nyheter

— Et av de største problemene er at vi ikke en gang er enige om hva falske nyheter er og at vi er mer redde for det enn vi trenger å være, forklarer direktøren.

— Vil du si at falske nyheter opererer mest i sosiale medier? Spør Quest.


— ja, det er der vi ser dem. De blir brukt for å leke med følelsene våre og fremprovosere reaksjoner. Problemet med dette er vi er vi umiddelbart begynner å konfrontere andre verdier, slik som ytringsfrihet, forteller Waterhouse og fortsetter:

— Tidligere denne uken var jeg i en debatt med tidligere leder av Hæren. Han fortalte at falske nyheter er en av truslene de følger opp, sier han. 

Falske nyheter kan sees på som en trussel mot vårt demokrati fordi samfunnsborgerne får presentert en falsk virkelighet, og foretar viktige valg (som f.eks. stemmegivning) basert på informasjon som ikke er riktig.

Bruker sosiale medier til nyhetskilde

Omfanget av falske nyheter er stort og er tett knyttet til folks endrede medievaner. Mens aviser tidligere var eneste nyhetskilde – er det i dag et hav av kilder vi henter informasjon fra.

Den siste Barn og medier-undersøkelsen fra Medietilsynet (2018) viser at nesten halvparten av norske 9–18-åringer foretrekker sosiale medier som kilde til nyheter, der Snapchat og Instagram er de to mest populære. Samme undersøkelse viser at unge bruker mer tid på plattformer som YouTube fremfor TV. Der 77 prosent svarte at de så Youtube i går. 

— Hvis ikke vi står opp og stiller spørsmål ved falske nyheter, vil vi undergrave samfunnet og gradvis rive det i stykker, sier han.

Hør hele samtalen ved å trykke deg inn her.