#74: Slik skaper du en solid feedback-kultur

– Det må komme fra innsiden. For over tid kan du ikke drives av ytre motivasjon og applaus.

Det sier John Hammersmark, gjest i episode 74 av OBF-podden. John er nok aller mest kjent som kaptein i TV-suksessen «Kompani Lauritzen», etter selv å ha jobbet 23 år i Forsvaret.

Tidligere i år sluttet han i Rederiforbundet, etter å ha vært direktør for sikkerhet og beredskap der i drøyt seks år. Grunnen til at 49-åringen valgte å slutte, var at han i tillegg til nye runder med TV-innspillinger, vil satse på egen foredragsvirksomhet.

I episoden får vi et innblikk i hvordan de jobber med tilbakemeldinger i TV-programmet, hvilke ting John mener er overførbart fra Forsvaret til næringslivet og om ledelse i krevende tider.

DSC00326

 

Slik gir man gode tilbakemeldinger

I «Kompani Lauritzen» uttrykte en deltaker glede over å få kjeft på en «pedagogisk riktig måte». John mener det handler om å gi tilbakemeldinger som viser mottakeren at han eller hun er blitt sett.

– Tilbakemeldingen må gis konstruktiv og med respekt. Og med et ønske om å påvirke positivt, legger han til.

Han påpeker at tilbakemeldingene tar utgangspunkt i kravene som stilles, som også kan være vanskelig å identifisere for mottakeren av tilbakemeldingen.

En ting som imidlertid er veldig forståelig, er rangeringssystem med fem nivåer fra «under norm» til «over norm». John mener det ikke nødvendigvis er overførbart til livet utenfor Forsvaret.

– Jeg tror mye mer på en indre kraft til å ønske å bli den beste versjonen av seg selv. Lederskap handler i mine øyne kun om mennesker. Hvordan sporer du dine medarbeidere til å ønske å bli bedre, til å nå mål sammen, til å bidra i teamet på best mulig måte?

DSC00379

Ulik behandling er rettferdig

John var selv troppsjef på oppdrag i Bosnia på 90-tallet som 25-åring. Han mener én feil mange ledere gjør, er å tenke at det å behandle folk likt er en form for rettferdighet.

En annen feil mange gjør, er å definere målsettinger som en strategi.

– Da mangler du de to andre viktig innsatsfaktorene som er avgjørende for at det skal kalles en strategi, nemlig ressurser og metode. Det må være i balanse hvis det skal være en strategi som skal ha noe sjans til å lykkes, sier John.

Han snakker også om viktigheten av å etablere en god og åpen kultur for å gi feedback. John gir blant annet et eksempel på hvordan det kan være verdifullt å gi én medarbeider en i utgangspunktet negativ tilbakemelding foran resten av gruppen.

I løpet av en spennende prat, kan du også høre diskusjoner rundt spørsmål som:

  • Hvordan blir skuespill i lederrollen problematisk? 
  • Hva er det viktigste en leder over 50 år må trene på? 
  • Hva er forskjellen mellom kjendisversjonen av «Kompani Lauritzen» og høstens sesong? 

Lytt til podkasten på Spotify, Itunes eller hvor enn du lytter til podkast! Du kan også benytte deg av avspilleren over. 

En stor takk til vår programleder, Tor Haugnes!

Abbonere til podkasten her:

Listen-on-Spotify-badge-button
US_UK_Apple_Podcasts_Listen_Badge_RGB

 
Want to be a part of the OBF community? Join Oslo Business Forum 2023: Thriving in Chaos now!

.