#73: Dette kan næringslivet lære av Forsvaret

– Hvis man tror at fremtiden blir som fortiden, så vil man jo bli overrasket hver gang det inntreffer noe uventet.

Ordene tilhører Frode Kristoffersen, nestkommanderende for Forsvarets spesialstyrker. Han er gjest i episode 73 av OBF-podden, sammen med Daniel Sunde-Hansen, leder for Deloittes egen tankesmie i Norge, Center of the Edge.

Ledet av Tor Haugnes gir de oss interessante betraktninger om ledelse sett fra ulike perspektiver. Frode har sin ledererfaring fra Forsvaret, mens Daniel jobber med doktorgrad om ledelse og har bred erfaring med ledelsesarbeid i næringslivet.

Vi får høre om alt fra konkrete hendelser på oppdrag i Afghanistan og om intensjonsbasert ledelse, til tanker om østlig filosofi og hvordan immunforsvaret til en organisasjon kan styrkes.

IMG_2940 (1)

Trene på det utenkelig

Et interessant tema dreier seg om hvordan organisasjoner kan forberede seg på fremtiden. I Forsvaret dreier mye seg om nettopp det: Trene på potensielt virkelighetsnære scenarier.

– Erfaringen fra Forsvaret er at alt du kan forberede deg på, gir en effekt når du står i en situasjon, sier Frode. Han påpeker at det å trene på et «verste tilfelle»-scenario ikke bare er verdifullt for ledere, men for en hel organisasjon.

Daniel trekker frem både mulighetene og utfordringene ved bruken av kunstig intelligens i slik scenariotrening i næringslivet.

– Ulempen med kunstig intelligens, er at du får det som er opplagt. Det er vanskelig å få til det utenkelige. Det forsker vi aktivt på: Hvordan utvikle fantasien som en muskel for å kunne få frem de utenkelige scenariene. For det er nettopp de som er de største truslene.

Intensjonsbasert ledelse – evnen til å «zoome» ut

Vi får også høre om det de kaller intensjonsbasert ledelse i Forsvaret.

– Det er å gi et oppdrag som er såpass godt forklart med intensjonen, hva du skal oppnå, at du slipper å gi en ordre som forteller hvordan ting skal skje, forklarer Frode.

Nettopp dette har også vært sentralt i mye av Daniels arbeid i Deloitte.

– Vi kaller noe av dette for en «zoom out, zoom in»-tilnærming til strategi. Jeg tenker det er mange fellesnevnere. I stor grad handler det om at man, i stedet for å ha den veldig detaljerte treårsplanen, peker ut en retning på lang sikt. Gjerne ti, femten år inn i fremtiden.

Vi får i tillegg til mange andre spennende tanker og perspektiver, høre diskusjoner rundt spørsmål som:

  • Hva kan næringslivet lære av Forsvaret?
  • Hvordan rydde tid til å trene på fremtidsscenarier?
  • Hvor mye frihet bør man gi den enkelte når man leder intensjonsbasert?

Lytt til podkasten på Spotify, Itunes eller hvor enn du lytter til podkast! Du kan også benytte deg av avspilleren over. 

En stor takk til vår programleder, Tor Haugnes!

Abbonere til podkasten her:

Listen-on-Spotify-badge-button
US_UK_Apple_Podcasts_Listen_Badge_RGB

 
Want to be a part of the OBF community? Join Oslo Business Forum 2023: Thriving in Chaos now!

.