#34 Jitske Kramer: Arbeidslivet etter korona

- En av tingene som skjedde på grunn av korona, har jeg sammenlignet med et globalt kultursjokk, sier Jitske Kramer. Hun utdyper:

- Vi lærte at vi selv har skapt en idé om hvordan vi skulle jobbe. Det handler om kultur – som er påvirket av mennesker. Og antagelsen var at når man jobber, så må man jobbe fra 9 til 17 i en gitt bygning. Men det kan jo endres.

Jitske Kramer kaller seg «corporate anthropologist» og er en av hovedtalerne under Oslo Business Forum den 29. september. Der skal hun prate om hvordan arbeidslivet ser ut etter korona.

I episode 34 av All In med Oslo Business Forum, sammenligner hun det siste drøye året med å reise til et annet land for å leve og bo der over lang tid. Vi har blitt konfrontert med andre løsninger på hverdagslige gjøremål, og det kan sjokkere noen og enhver, mener Kramer.

bg-JK-over-jitske-2

Hva er en «corporate anthropologist»?

I episoden hører vi om hvordan en reise til Uganda var med på å stake ut hennes egen karrierevei. Men hva ligger egentlig i tittelen «corporate anthropologist»?

- Antropologi handler jo om å forstå hvordan mennesker former kulturer, samt hvordan de kulturene former mennesker. I næringslivet er dette en viktig prosess, for hvordan skaper man egentlig en kultur der medarbeiderne streber og prøver?

Kramer forklarer at hun bruker antropologiens verktøy på næringslivet, og at hun i arbeid for et konsulentselskap ble nysgjerrig på det hun kaller «the corporate tribe», som også er tittelen på en av hennes bøker.

Hun har i tillegg skrevet bestselgere som Deep Democracy, Jam Cultures og Work has left the building.


Få med deg Jitske Kramer på Oslo Business Forum 2021: Rethinking Business, 29. September! Online-billetter er tilgjengelig med reduserte priser!


RethinkingBusiness2021-CTA-1-1_v02


 

Ulver i flokk og mennesker i stammer

Kramer snakker om hvordan «tribes», eller stammer, er med på å forme arbeidslivet. Hun påpeker i podkasten at ordet ofte bærer med seg negative tolkninger, men at der for henne er et nøytralt ord.

- Ulver lever i flokk, vi lever i stammer. Vi er sosiale dyr og skaper grupper. Vi har noen antropologiske lover. Vi bygger stammer. Det er et hierarki, fordi vi trenger det. Og vi har universelle spørsmål som må besvares, sier Kramer.

Hun fremhever at det er universelle spørsmål, som for eksempel kan handle om tid og effektiv, som ulike stammer kommer frem til ulike svar på, som igjen vil påvirker gruppens – eller stammens – kultur.

I løpet av praten med programleder Tor Haugnes, kommer diskusjonen også innom hvordan man skaper ekte mangfold i en organisasjon og om de emosjonelle vesenene vi menneskene er, om de særegne språkene og ritualene i de ulike stammene og Kramers misunnelse på det norske hyttekontoret.

I denne episoden kan du også få svar på spørsmål som:

  • Kommer vi i fremtiden til å se på de siste 18 månedene som en slags «kriseferie», eller vil man se på det som en transformerende reise?
  • Hvorfor må mennesker være en del av en stamme for å fungere?
  • Hva skjer i brytningen mellom ønsket om faste, kjente rutiner og kravet om å innovere?

Lytt til podkasten her:


Episoden kan du høre overalt der du hører podkast, på Spotify, iTunes eller i spilleren ovenfor. Husk å abonnere for å få kommende episoder rett inn i spilleren din.

Tusen takk til programleder Tor Haugnes.

Abonner på podkasten her:

Listen-on-Spotify-badge-button
US_UK_Apple_Podcasts_Listen_Badge_RGB