#18 Sven Størmer Thaulow: Hvordan være en god teknologileder?

- Prøv å ikke være for intellektuell i måten du skal se sammenhenger mellom alt på, lyder et råd fra Sven Thaulow.

Sven har jobbet med teknologi siden 1999. Først i Telenor, så Cisco og nå som data- og teknologidirektør i Schibsted. Fordelt på alle sine plattformer har Schibsted rundt en milliard besøk hver eneste måned. Sven er gjest i episode 18 av All in med Oslo Business Forum, hvor Schibsteds årlige Future Report er blant temaene.

I tillegg til å se på noen av de ti teknologitrendene Schibsted selv har blinket ut som essensielle for fremtiden, prater Sven om adopsjonen av ny teknologi og kommer med tips til hvordan man utøver god teknologiledelse.


DSC00864Dramatisk å være for sent ute
Spesielt to deler av teknologiledelsen er Sven innom: Omstillingen til digitale forretningsmodeller, og hvordan man organiserer virksomheten for å satse på de rette digitale nyvinningene.

- Det er jo ikke slik at alle forretningsmodeller vil være digitale, men utfordringen for de fysiske virksomhetene er å digitalisere seg, mener Sven.

- Den krevende delen av denne omstillingen er at de eksisterende selskapene skal klare å gå gjennom denne prosessen, med alle de gamle prosessene de har og alle de gamle systemene.

Han beskriver seg selv som på «the bleeding edge of technology» og «ikke den største miljøverneren» når det gjelder bruk av elektronisk utstyr. Han er imidlertid tydelig på at en ledergruppe i et selskap også må ha de mer skeptiske bremseklossene, og ikke utelukkende teknologioptimister som ham selv.

- Samtidig, om man bare er i den andre enden av skalaen, ja, da vet du hva som skjer. Da er du for sent ute, og er du for sent ute på den type bevegelser, så kan det være dramatisk for selskapet ditt. Så jeg tenker det er bedre å være litt tidlig ute og heller ta noen nedskrivninger og si: Den bomma vi på, mener Sven.DSC00189

Intraprenørcasen Finn

I prat med programleder Tor Haugnes får vi også høre litt mer om hvordan Schibsted er organisert, samt om suksessen de har hatt med 20-årsjubilanten Finn.no.

- Det er et veldig intrapenørskapscase. En av de få vi har sett, i Norge i hvert fall av den størrelsesordenen, forteller Sven, som forklarer deler av suksessen med «beintøff toppstyring mot et system som ønsket å spise Finn til frokost».

Som leder selv er Sven opptatt av å isolere team og la de jobbe konsentrert og uforstyrret for å løse en oppgave.

- Sett de oppi et vikingskip på vestkysten av Norge og gi dem mat, årer og seil. Spark dem ut fra kysten og si «Lykke til», er Schibsteds data- og teknologidirektørs metaforiske bilde på hvor isolert et team gjerne kan være.

Vi får også høre om hans ikke helt velfungerende smarthjem, om de smått dystopiske «splinternet»-tankene og vi får svaret på hvorfor Sven regner seg selv som en cyborg.


I denne episoden kan du høre diskusjoner rundt spørsmål som:

  • Hvilke sektorer vil forandres mest av og tjene mest på 5G?
  • Hvorfor ser egentlig folk på andre folk som spiller spill på nettet?
  • Er det mikrobetaling eller abonnementstjenester som er fremtiden i mediebransjen?

Lytt til podkasten her:


Episoden kan du høre overalt der du hører podkast, på Spotify, iTunes eller i spilleren ovenfor. Husk å abonnere for å få kommende episoder rett inn i spilleren din.

Tusen takk til programleder Tor Haugnes og vår samarbeidspartner All In.

Abonner på podkasten her:

Listen-on-Spotify-badge-button
US_UK_Apple_Podcasts_Listen_Badge_RGB