<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=812955475519473&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Slik kan bedrifter tjene på å samarbeide med startups

Visste du at startups jobber ti ganger fortere enn ansatte i etablerte virksomheter? Og at de største innovasjonene i Google er oppkjøp av startups? Her kan du lese hvorfor etablerte bedrifter bør samarbeide med startups.


Da partner i StartupLab, Rolf Assev og direktør for Corporate Partnerships, Karianne Melleby sto på scenen under Oslo Business Forum delte startup-ekspertene sine beste råd til hvorfor bedrifter og startups bør samarbeide mer.


— Mange av de mest vellykkede selskapene vi ser opp til i dag, har skapt innovasjonene ved å tilknytte seg startups, forklarte Assev fra scenen.

Gode innovasjoner kan skapes gjennom samarbeid


Økt effektivitet hvor man produserer mer for mindre, er en kjent utfordring for mange selskaper i dag. Enkelte vil si at nøkkelen ligger i å skape nye innovasjoner, men dette er krevende.


— Når selskapene gjør det bra, er det få insentiver til å gjøre en forandring. Mange vil nok stille spørsmålet: «Hvorfor forandre et vinnende team?». De tjener penger og leverer de resultatene som de skal, men når de til slutt innser at de må forandre seg, er det ofte for sent, forklarer Assev.


Partner i StartupLab forklarer at mange etablerte virksomheter heller ikke er strukturert eller organisert til å tåle eller iverksette store innovasjoner. Så hvilke selskaper i verden har klart forandringen selv om ikke de var tvunget til å gjøre det?

— Jeg hører hele tiden at store selskaper ikke er innovative, men hvis du ser på de største og mest innovative selskapene i verden, for eksempel Google. De er et eksempel på et selskap som har utnyttet mulighetene med å tilknytte seg innovative startups, forklarer Assev og Melleby.

Google har kjøpt opp flere startups


Startup-ekspertene forklarer at Android, som i dag har over 80 prosent av mobilmarkedet, var en startup som Google kjøpte opp. Det samme gjelder Google Maps, AdSense, dobbelklikk og Waze.


— Vi tror det er innovasjoner som er skapt hos Google, men dette er utrolig gode eksempler på hvordan samarbeid på tvers av etablerte bedrifter og startups kan være veldig fruktbart. Mange av de vellykkede selskapene som vi ser til, har innovert ved å engasjere seg i startupmiljøene og på denne måten også fått tilgang til talenter og ny teknologi, sier de.

Hvorfor skal store selskaper jobbe med startups?

— De smarteste menneskene jobber ikke for deg. For bedrifter er dette en måte å få tilgang på talenter samtidig som at det tar mye tid og penger for selskapet å skulle løse alle utfordringene selv. Ved å engasjerer seg med små selskaper kan de utvikle og ta tak i utfordringer som ellers kunne vært utfordrende å løse selv.

Tre tips til hvorfor du bør jobbe med startups:

1.  Det gir deg tilgang til teknolog

2. Tilgang til ny metodikk

3. Startups jobber ti ganger fortere til 1/10 delen av kosten